Wie verhoogt de vaccinatiegraad?

Kabinet deed niks met waarschuwingen falend vaccinatiestelsel

Kinderen worden gevaccineerd door een medewerker van de GGD Utrecht | ANP / Robin Utrecht

Nieuws

Kabinet deed niks met waarschuwingen falend vaccinatiestelsel

Het kabinet weigert in te grijpen in de manier waarop het Rijksvaccinatieprogramma is georganiseerd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten na vragen van Investico. Het Rijk hevelde de verantwoordelijkheid voor de inentingen van jonge kinderen in 2019 over op gemeenten en is niet van plan opnieuw centrale regie te nemen. Al in 2021 werd gewaarschuwd dat die aanpak in crisistijd ‘vroeg of laat een keer fout’ zou lopen.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, een adviesorgaan voor publieke gezondheid, heeft in 2021 gewaarschuwd dat het huidige vaccinatiestelsel aan heldere aansturing ontbreekt en dat het te veel op de ‘automatische piloot gaat.’ ‘Vroeg of laat gaat het een keer fout’, waarschuwde de Raad. ‘Er is eerder sprake van een lappendeken dan van een stelsel’, waardoor geen van de verantwoordelijke instanties effectief kan reageren op de dalende vaccinatiegraad.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

De adviesraad is met name kritisch over het besluit om het Rijksvaccinatieprogramma in 2019 te decentraliseren en over te hevelen naar gemeenten. Hierdoor werden wethouders verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma. Zij hebben de taak vervolgens op verschillende wijzen uitbesteed.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zegt dat het vaccinatiestelsel ‘relatief goed functioneert’ en dat het ‘onwenselijk is om een goed functionerend programma fundamenteel te veranderen’.

Artsen en patiëntenorganisaties slaan deze week alarm over het kleine aantal gevaccineerde Nederlanders en lanceren een nieuwe bewustwordingscampagne. De regio Eindhoven kampte deze maand nog met een uitbraak van mazelen, een uiterst besmettelijke infectieziekte waarvoor een inenting bestaat. Dit jaar stierven ook vier baby’s aan kinkhoest.

Tot 2019 was het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoofdverantwoordelijk om bij een dalende vaccinatiegraad extra maatregelen te nemen, zoals meer priklocaties te faciliteren, en meer geld vrij te maken om de problemen het hoofd te bieden. Die verantwoordelijkheid ligt nu bij 342 gemeenten. Zij moeten hun GGD’en en andere zorgorganisaties aansporen om extra maatregelen te nemen, maar ‘niet iedere gemeente voelt die ruimte’. Dat concludeerde de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving al in 2021. Gemeenten ‘ervaren geen echte zeggenschap.’ Daardoor behandelen zij het Rijksvaccinatieprogramma ‘op de automatische piloot’.

Daarnaast ontbreekt het sommige regio’s ook aan overleg tussen de verschillende organisaties die de inentingen zetten. Door die kluwen kan het volgens de Raad dat juist op de meest laagdrempelige plek, in de spreekkamer van jeugdartsen en verpleegkundigen, ‘een dalende vaccinatiegraad niet altijd tot actie leidt’.

Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen weigert extra geld uit te trekken voor gemeenten. Hij roept op tot ‘creatieve oplossingen’ om de dalende vaccinatiegraad aan te pakken. De vier grootste gemeenten van het land vroegen onlangs om meer budget. ‘Als er echt grote zorgen zijn over de vaccinatiegraad, is er meer nodig dan alleen woorden’, zegt de Amsterdamse wethouder Alexander Scholtes. ‘Van Ooijen trekt aan de alarmbel, zegt dat onze wijkgerichte aanpak precies nodig is, maar trekt er geen geld voor uit. Hoe serieus neem je het probleem dan?’

Verantwoording

Investico is radicaal transparant. In verantwoordingsdocumenten maken wij onze onderzoeksmethodes en resultaten openbaar zodat publiek en andere onderzoekers ons werk kunnen controleren en erop kunnen voortbouwen. In de longread van het onderzoek hieronder verwijzen noten naar het bronmateriaal. Wilt u meer weten over onze missie en methode? Lees meer

Onderzoek met bronnen

Hoe het Rijk zich terugtrok uit het Rijksvaccinatieprogramma

of Lees het onderzoek bij De Groene Amsterdammer

U las de longread van dit onderzoek. Heeft u naar aanleiding hiervan een tip? Neem contact met ons op

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend