Investico bestaat 10 jaar! Jubileumevent: Klassenjustitie

Nieuws

Investico deed maandenlang onderzoek naar de vraag of er sprake is van klassenjustitie in Nederland. Voor wie werkt onze rechtsstaat, en voor wie niet?

Uit het onderzoek blijkt: voor hetzelfde misdrijf kom je er als laagopgeleide verdachte met een migratieachtergrond in het strafrecht slechter vanaf dan hoogopgeleiden zonder migratieachtergrond. Het OM gaat vaker over tot vervolging, de rechter verklaart je vaker schuldig en stuurt je vaker naar de gevangenis. Klassenjustitie werd op deze manier niet eerder onderzocht.

Investico analyseerde samen met NOSop3 en mede voor De Groene Amsterdammer op basis van nieuwe data van het CBS hoe groot de verschillen in straftoemeting zijn tussen verdachten met een hoge en een lage sociale status. Daaruit blijkt: ben je een laagopgeleide verdachte en heb je daarnaast ook een migratieachtergrond dan is de kans dat je in de gevangenis belandt één op vier. Word je verdacht van een misdrijf en ben je hoogopgeleid en heb je geen migratieachtergrond, dan is de kans dat je in de cel belandt één op twaalf.

Wat vertellen deze cijfers ons (niet)? Hoe moeten we hiermee omgaan, en hoe kunnen we er voor zorgen dat de rechtsstaat eerlijk voor iedereen werkt? We gaan deze avond in gesprek met rechters, advocaten, betrokkenen en de onderzoekers.

Erbij zijn? Meld je gratis aan op de website van Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

We hebben al 0 nieuwe vrienden van de 2000.

Word vriend