Nieuws

Boeren zwijgen over toenadering door criminelen

Brabantse boeren worden massaal benaderd door drugscriminelen, maar melden dat niet bij de politie. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en de Brabantse Onderzoeksredactie, een initiatief van het Brabants Dagblad, BN/de Stem en het Eindhovens Dagblad. Bijna een op de vijf agrarische ondernemers in Brabant zegt door dubieuze figuren benaderd te zijn voor de huur van een leegstaande ruimte; waarvan de helft in de afgelopen vijf jaar. Minder dan zeven procent van hen meldde dat bij de politie.

Van de boeren die het ‘aanbod’ van criminelen afwezen, heeft vrijwel niemand zich bedreigd gevoeld. Ze ondervinden ook geen last van de weigering, zeggen ze. Welgeteld één respondent zegt bedreigd te zijn nadat hij een dubieuze kandidaat-huurder afwimpelde.

Hun zwijgzaamheid tegenover de politie komt voort uit wantrouwen en aversie tegen de overheid, blijkt uit hun toelichting. ‘Ik vrees het provinciale milieubeleid meer dan de drugscriminaliteit,’ zegt een van hen. Een tuinder: ‘Een boer die één stikstofkorrel te veel strooit krijgt gelijk een boete, terwijl jonge gastjes in dure auto’s maar rondrijden met hennep en pillen.’

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Andere boeren zeggen dat de politie ‘toch niets doet’, of vinden dat melden zinloos is omdat er nog niets strafbaars is gebeurd. ‘Waarom?’ vraagt één van de geënquêteerden. ‘Je hebt het vermoeden dat het niet klopt en meer heb je niet’.

De uitkomst is opmerkelijk omdat de overheid boeren al jaren nadrukkelijk vraagt om verdachte praktijken direct te melden, temeer omdat ondernemers regelmatig zouden worden bedreigd. Volgens de burgemeesters van Hilvarenbeek en Gilze Rijen zouden in hun gemeenten zelfs acht van de tien boeren benaderd zijn door criminelen. Volgens de enquête is dat in de gehele provincie dus veel minder: een op de vijf.

Het benaderen door criminelen gebeurt opvallend openlijk. In bijna een derde van de contacten sprak de potentiële huurder zelfs letterlijk over mogelijke hennepteelt; in veel andere gevallen lag die suggestie er dik bovenop. Dat de meeste boeren criminelen op hun erf weren, betekent niet dat de politie daar wél welkom is. Boeren spreken hun zorg uit over het gebrekkige toezicht in het buitengebied, maar vinden ook dat die niet te dichtbij moet komen. ‘Wij moeten tegenwoordig aan zo enorm veel regels voldoen dat ze altijd wel iets tegenkomen dat even niet klopt. Dat levert meteen zware boetes op’, aldus een van de respondenten.

Lees het onderzoek

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend