De verdwijntruc van Baas Bouta

Hoe de invloed van Bouterse in Suriname voelbaar blijft

Het verdwijnen van Baas Bouta

Door Sylvana van den Braak Linda van der Pol

Afgelopen weekend werd Desi Bouterse, de oud-president van Suriname, gecremeerd. Zijn afscheid, waar tienduizenden aanhangers naartoe kwamen, laat zien hoe sterk de voormalige president en veroordeelde moordenaar Suriname blijft verdelen. Bouterse, die in 2023 in hoger beroep werd veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege zijn leidende rol bij de Decembermoorden, sloeg op de vlucht en wist die celstraf te ontlopen tot zijn dood, afgelopen kerst.

Aan de hand van gesprekken die Investico de afgelopen maanden voerde met betrokkenen reconstrueerden we de gefaalde gevangenneming van Bouterse en werd duidelijk dat hij invloed bleef uitoefenen op zijn partij. Bovendien kreeg Bouterse voorafgaand aan zijn vlucht de ruimte om te onderhandelen over een alternatief ‘gevangenisverblijf’: het RCR Zorghotel, ooit opgericht voor zorgbehoevende Nederlanders die op vakantie kwamen in Paramaribo, was bereid om Bouterse op te vangen, in een gehele vleugel met airco en Netflix.

Zover kwam het echter niet, want Bouterse besloot, samen met zijn vaste lijfwacht en medeveroordeelde Iwan Dijksteel, te vluchten. Nadat de politie vlak daarna zijn woning binnenviel, bleef het angstvallig stil rondom de opsporing van ‘Baas B’. Dat er ogenschijnlijk geen haast gemaakt wordt met de opsporing, onderstreept het beeld dat het zonder Bouterse eigenlijk wel lekker rustig is in Suriname. Zijn afwezigheid gaf de regering ruimte om een internationale miljardeninvestering in diepe oliewinning veilig te stellen. Deze deal is essentieel voor de economische toekomst van Suriname, dat gebukt gaat onder hoge inflatie en een zware schuldenlast.

Ondanks zijn status als voortvluchtige verscheen Bouterse onopgemerkt weer op het politieke toneel. Achter de schermen bleef hij actief, en bemoeide zich met de koers van zijn partij, de NDP. Zo woonde hij afgelopen zomer een besloten bijeenkomst van de partijtop bij, vertellen bronnen, waar hij aanstuurde op de benoeming van Jenny Simons als nieuwe partijleider. Kort daarna werd hij zelf als erevoorzitter gekozen.

Verantwoording

Investico is radicaal transparant. In verantwoordingsdocumenten maken wij onze onderzoeksmethodes en resultaten openbaar zodat publiek en andere onderzoekers ons werk kunnen controleren en erop kunnen voortbouwen. In de longread van het onderzoek hieronder verwijzen noten naar het bronmateriaal. Wilt u meer weten over onze missie en methode? Lees meer

Onderzoek met bronnen

Hoe de invloed van Bouterse in Suriname voelbaar blijft

of Lees het onderzoek bij De Groene Amsterdammer

U las de longread van dit onderzoek. Heeft u naar aanleiding hiervan een tip? Neem contact met ons op

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend