Nieuws

Weggesaneerde bordeelhouder via coffeeshops en U-bocht terug op de Wallen

De door de gemeente Amsterdam uitgekochte bordeelhouder Charles Geerts heeft via een hypotheeklening aan de Amersfoortse coffeeshop ’t Klavertje toch indirect zakelijke banden verkregen met drie coffeeshops in Amsterdam. Twee daarvan liggen in de rosse buurt waar de gemeente de ondernemer in 2007 voor 25 miljoen euro overheidssubsidie uitkocht in het kader van de ‘schoonmaak’ van de Wallen. Via een U-bochtconstructie komt Geerts hierdoor alsnog in contact met de softdrugssector in het gebied.

Dit blijkt uit onderzoek van het Platform voor Onderzoeksjournalistiek Investico en Het Financieele Dagblad van alle 570 coffeeshops in Nederland. Gemeenten houden wel toezicht op de uitbaters van lokale coffeeshops, maar hebben nauwelijks oog voor het coffeeshopvastgoed en de financiers daarvan, bleek begin deze maand al uit de databank van Investico en FD.

De Amersfoortse coffeeshop ’t Klavertje is een opmerkelijk voorbeeld van dit gebrekkig toezicht, blijkt uit het onderzoek. Naast de betrokkenheid van Wallenondernemer Charles Geerts – alias ‘Dikke Charles’ – blijkt de financiering van die wietwinkel gerelateerd aan een corruptiezaak die niet eerder in de publiciteit kwam.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Via een web van financiële investeringen is ’t Klavertje in Amersfoort verbonden met meerdere coffeeshops in Amsterdam. Uitbater Rob Hendriks kocht de Amsterdamse gedoogvergunningen van coffeeshops ’t Klavertje en Happy People over van de vorige uitbaters. Ook investeerde hij 100 duizend euro en 350 duizend euro in de hoofdstedelijke coffeeshops Rusland en Café City Hall, gelegen in ‘postcodegebied 1012’; het deel van de stad waar de gemeente de criminaliteit wil aanpakken. Op coffeeshop Rusland rust daarnaast een hypotheek van pandeigenaar van ’t Klavertje, de vastgoedinvesteerder Hans Kortlevers.
De door de gemeente ‘uitgekochte’ Geerts financierde deze Kortlevers en heeft huisvesting en huurpenningen van ’t Klavertje in onderpand, blijkt uit de hypotheekakte. Via de ondernemende coffeeshopketen RuBe Beheer staat Geerts alsnog in contact met geldstromen afkomstig uit de verkoop van softdrugs op de Wallen.

De advocaat van Charles Geerts, mr. Han Jahae, zegt in een reactie dat de geldlening van Geerts aan Kortlevers volgens zijn cliënt ‘geenszins in strijd is met de afspraken die indertijd gemaakt zijn met de gemeente Amsterdam’. Een woordvoerder van de gemeente Amersfoort reageert verrast. ‘Wij hiervan nog niet op de hoogte; dit roept uiteraard vragen op.’ De gemeente Amsterdam kon vrijdag de precieze inhoud van die afspraken met Geerts niet delen.

Kortlevers was daarnaast verdachte in een corruptiezaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van omkoping van de voormalig president-commissaris van de Hein Schilder Groep, eigenaar van Grand Café De Bosbaan en de Volendamse horeca-uitspanningen Hotel Spaander en Brasserie Cathrien. Het zakelijk conflict dat hieraan ten grondslag ligt, leidde tot een beslaglegging van 3,7 miljoen euro op ’t Klavertje door het bedrijf van Schilder. Kortlevers schikte deze zaak al in 2014 met het OM, naar eigen zeggen om uit de publiciteit te blijven. ‘Terwijl ik onschuldig ben’, zegt hij in een reactie. ‘Het was niet goed, maar het was geen omkoping.’

Gedoogvergunningen waarmee gemeenten softdrugsverkoop toestaan, zijn schaars en dus geld waard, blijkt verder uit het onderzoek. Het bedrijf Rube Beheer van coffeeshopexploitant Rob Hendriks betaalde 75 duizend en 20 duizend euro goodwill voor de vergunning van coffeeshop ’t Klavertje in Amersfoort. In Amsterdam was hij het dubbele kwijt voor coffeeshop Happy Days. De twee shops kochten in 2015 voor 1,1 miljoen softdrugs in: geld dat wit binnenkwam maar door de noodgedwongen illegale inkoop zwart werd. Hendriks huurt zijn Amsterdamse coffeeshop van corporatie De Key voor 1931 euro huur per maand. De Amersfoortse coffeeshop, gefinancierd door Geerts, doet maar liefst 7500 euro maandhuur. Hendriks wil niet reageren.

Lees het onderzoek

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend