Nieuws
Hoe de Surinaamse top al jaren zocht naar een oplossing voor straf Desi Bouterse
Desi Bouterse, oud-president van Suriname, werd in december 2023 in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn leidende rol bij de Decembermoorden. Vlak na die veroordeling dook hij onder, samen met medeveroordeelde en voormalig lijfwacht Iwan Dijksteel. Bouterses invloed bleef tijdens zijn verdwijning groot. Hij heeft nog altijd een grote groep aanhangers - en loyalisten die nog steeds op invloedrijke posities in het leger, de politie en andere staatsinstellingen zitten.
Bijna een jaar lang wist vrijwel niemand waar hij is, tot hij op kerstnacht 2024 dood in zijn eigen woning opduikt. Ondanks dat er die nacht geruchten rondgingen over het overlijden van de voormalig legerleider, was de politie niet aanwezig bij zijn huis op Leonsberg, blijkt uit een reconstructie van Investico.
Aan de hand van gesprekken die Investico in samenwerking met Argos en De Groene Amsterdammer de afgelopen maanden voerden laten we zien dat de Surinaamse elite al jarenlang op zoek was naar een oplossing voor een veroordeelde Bouterse. Aanvankelijk met een formele poging tot verzoening, maar steeds vaker via informele routes, gestuurd door politieke kwetsbaarheid en angst voor onrust.
Investico maakte eerder al een reconstructie van Bouterses gefaalde gevangenneming en het onderhandelingsproces voor zijn verdwijning. Bouterse kreeg voorafgaand aan zijn vlucht de ruimte om te onderhandelen over een alternatief ‘gevangenisverblijf’: het RCR Zorghotel was bereid om Bouterse op te vangen, in een gehele vleugel met airco en Netflix.
Lees onze bevindingen hieronder, met voetnoten en bronvermeldingen of bij De Groene Amsterdammer. Ons onderzoek is vanaf vandaag ook te beluisteren in de podcastserie Bouta’s laatste zet, in samenwerking met Argos. Luister de eerste aflevering op ons eigen podcastkanaal Speurwerk.