De bouwwoede van de universiteiten 10.02.2016
De campus-economie
Nederlandse universiteiten hebben miljarden geïnvesteerd in vastgoed. Ze lopen hierbij grote risico’s en de doelen – meer studenten en meer innovaties – worden zelden bereikt.
Nederlandse universiteiten hebben miljarden geïnvesteerd in vastgoed. Ze lopen hierbij grote risico’s en de doelen – meer studenten en meer innovaties – worden zelden bereikt.
In 2010 werd FC Twente landskampioen. Vijf jaar later verkeert de club in financiële en sportieve malaise. Hoe tien jaar grootheidswaanzin van bestuurders tot een bijna-faillissement leidde.
De liberalisering van de energiemarkt heeft door de jaren heen bij veel Limburgse overheden de kas behoorlijk gespekt. Hoe is dat geld besteed?
Met één druk op de knop zou het Amsterdamse stadsbestuur inzicht krijgen in de versnipperde financiële administratie. Het nieuwe ICT-systeem is een dure flop gebleken. Waarschuwingen werden genegeerd.
Russische agressie in Oekraïne en EU-sancties hebben niets veranderd aan onze innige band met Gazprom. Lobbyisten en toekomstige gasleiders praten door over samenwerking met de Russische gassector.
Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is de veiligheid van de Groningers altijd ondergeschikt geweest aan de gaswinning. Ook bij andere gasprojecten gaat het rijk op dezelfde manier te werk.
Nederlandse brievenbus-bv’s vormden een onmisbare schakel in fraude met Roemeense voetbaltransfers, blijkt uit ons onderzoek naar de duistere zakenwereld achter het internationale voetbal.
Provincies zijn in vergelijking met Rijk en gemeenten erg rijk. Vooral de verkoop van energiebedrijven spekte hun kassen. Nu Den Haag op hun geld aast, geven ze het snel uit of maken het onzichtbaar.
ICT-projecten kosten de rijksoverheid jaarlijks minstens een miljard meer dan begroot. Hoe ‘ons kent ons’ al decennialang een meer zakelijke verhouding in de weg staat.
Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.
We hebben al 0 nieuwe vrienden van de 4000.