De energiemiljarden ’s-Hertogenbosch 26.03.2014
De hooiwagen
Den Bosch verdiende ruim zevenhonderd miljoen euro aan zijn nutsbedrijven. Terwijl de stad bezuinigt op cultuur, amateursport en zorg gaat het Essent-geld vooral naar grote projecten.
Den Bosch verdiende ruim zevenhonderd miljoen euro aan zijn nutsbedrijven. Terwijl de stad bezuinigt op cultuur, amateursport en zorg gaat het Essent-geld vooral naar grote projecten.
Gemeenten en provincies hebben de afgelopen 25 jaar minstens veertig miljard euro verdiend aan hun belangen in energiebedrijven en aan de verkoop daarvan. Waar zijn die miljarden naartoe gegaan?
In 2008 besloot Europa de luchtvaartmaatschappijen te laten betalen voor hun CO2-uitstoot. Nederland vond het aanvankelijk een goed idee. Tot Schiphol en KLM gedupeerd dreigden te worden.
De handel in CO2-rechten moest vervuilende bedrijven aanzetten tot schonere productie. Maar de duurzame investeringen blijven uit. Intussen verdient het bedrijfsleven er miljarden aan.
Onaangepaste types worden verbannen naar containers aan de randen van de stad. De tuigdorpen, hufterhutten en asowoningen zijn de woonscholen van nu, maar dan zonder de opvoedgedachte.
De totstandkoming van het energieakkoord hing deze zomer aan een zijden draadje. De onderhandelaars scheerden langs de rand van de afgrond, tot boeman Henk Kamp zich ontpopte als reddende engel.
Nu de overheid zich vanwege bezuinigingen terugtrekt uit achterstandswijken zijn de bewoners aan zet. Kunnen leken de leemtes vullen die professionals laten vallen?
De privatisering van de woningcorporaties heeft geleid tot grootschalige fraude, omvangrijke schulden en talloze onvoltooide bouw- en leefbaarheidsprojecten. Het toezicht heeft gefaald.
De Rotterdamse gemeenteraad moet binnenkort beslissen over een garantstelling van 160 miljoen voor een nieuw Feyenoord-stadion. De businesscase is optimistisch, het financiële risico groot.
Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.
We hebben al 0 nieuwe vrienden van de 4000.