Rubriek economie Wissen

Nederland kampioen flexwerk 20.09.2018

Hoe de vaste baan uit Nederland verdween

Werkgevers huren hun personeel zo flexibel mogelijk in tegen zo slecht mogelijke arbeidsvoorwaarden en voor zo weinig mogelijk loon. Waar ging het mis?

Semi-publieke instellingen hebben 24 miljard aan risicokrediet 01.02.2017

De derivatenzwendel: pure misleiding

Vanaf 2005 smeerden de banken bedrijven en instellingen dubieuze leningen aan waar zelfs experts vaak niets van begrepen. Deze renteswaps ruïneerden talloze ondernemers. De banken komen ermee weg.

Hoe mededinging de polder ontwricht 26.01.2017

‘Het mag niet van de ACM’

De Autoriteit Consument en Markt dwarsboomt afspraken voor meer dierenwelzijn, minder vervuiling, eerlijke lonen of minder bureaucratie. Wie is die oppermachtige, maar onbekende toezichthouder?

Het woekerkartel 29.06.2016

De verzekeringsmaffia

In de jaren dat miljoenen Nederlanders een beleggingsverzekering afsloten en daarmee een woekerpolis kregen aangesmeerd, wisten de verzekeraars wel degelijk dat ze een ondeugdelijk product verkochten.

Crisis bij FC Twente 09.12.2015

‘Het werd de club van Joop en Aldo’

In 2010 werd FC Twente landskampioen. Vijf jaar later verkeert de club in financiële en sportieve malaise. Hoe tien jaar grootheidswaanzin van bestuurders tot een bijna-faillissement leidde.

De nauwe gasrelaties tussen Nederland en Gazprom 26.05.2015

‘Don’t lecture us about Russia’

Russische agressie in Oekraïne en EU-sancties hebben niets veranderd aan onze innige band met Gazprom. Lobbyisten en toekomstige gasleiders praten door over samenwerking met de Russische gassector.

Ook in Bergen bleef deugdelijk onderzoek uit 04.05.2015

Gas wint altijd

Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is de veiligheid van de Groningers altijd ondergeschikt geweest aan de gaswinning. Ook bij andere gasprojecten gaat het rijk op dezelfde manier te werk.

De handel in jonge Afrikaanse voetballers 25.11.2014

Dromen van Camp Nou

Jaarlijks worden duizenden, vaak minderjarige Afrikaanse voetballers naar Europa gelokt. Slechts enkelen veroveren een profcontract, de rest wordt berooid en vaak illegaal aan zijn lot overgelaten.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend