Rubriek publieke financiën Wissen

Danone en de ondernemende overheid 23.03.2016

De juiste yoghurt

Niet de private investeringen en de dynamiek van het bedrijfsleven zijn de drijver van de Nederlandse kenniseconomie. Publiek geld is dat, zo laat de casus-Danone zien. Zijn er ook publieke voordelen?

Verjubelen of investeren? 16.03.2016

De energieopbrengsten van Amsterdam

Amsterdam verdiende 1,7 miljard euro aan de liberalisering van de energievoorziening. Met dat ‘gratis geld’ nam de stad grote risico’s bij nieuwe projecten.

De bouwwoede van de universiteiten 10.02.2016

De campus-economie

Nederlandse universiteiten hebben miljarden geïnvesteerd in vastgoed. Ze lopen hierbij grote risico’s en de doelen – meer studenten en meer innovaties – worden zelden bereikt.

De liberalisering van de energiemarkt 11.09.2015

Limburgse energiemiljarden risicovol ingezet

De liberalisering van de energiemarkt heeft door de jaren heen bij veel Limburgse overheden de kas behoorlijk gespekt. Hoe is dat geld besteed?

Amsterdams ICT-systeem flopt 03.06.2015

Iedere ambtenaar z’n eigen administratie

Met één druk op de knop zou het Amsterdamse stadsbestuur inzicht krijgen in de versnipperde financiële administratie. Het nieuwe ICT-systeem is een dure flop gebleken. Waarschuwingen werden genegeerd.

De privatisering van energiebedrijven 16.03.2015

Provincies en rijk steggelen om energiemiljarden

Provincies zijn in vergelijking met Rijk en gemeenten erg rijk. Vooral de verkoop van energiebedrijven spekte hun kassen. Nu Den Haag op hun geld aast, geven ze het snel uit of maken het onzichtbaar.

Gezellig samen falen 05.03.2015

Gezellig samen falen

ICT-projecten kosten de rijksoverheid jaarlijks minstens een miljard meer dan begroot. Hoe ‘ons kent ons’ al decennialang een meer zakelijke verhouding in de weg staat.

De energiemiljarden ’s-Hertogenbosch 26.03.2014

De hooiwagen

Den Bosch verdiende ruim zevenhonderd miljoen euro aan zijn nutsbedrijven. Terwijl de stad bezuinigt op cultuur, amateursport en zorg gaat het Essent-geld vooral naar grote projecten.

Skaeve huse 20.11.2013

Rare huizen voor rare mensen

Onaangepaste types worden verbannen naar containers aan de randen van de stad. De tuigdorpen, hufterhutten en asowoningen zijn de woonscholen van nu, maar dan zonder de opvoedgedachte.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend