Rubriek toezicht Wissen

20.000 rekenstappen 18.11.2019

Fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen

Door fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen zullen mogelijk honderdduizenden werknemers minder pensioen ontvangen dan waarop ze recht hebben.

‘Waddenfonds was en is een grabbelton’ 29.10.2019

De natuur schiet met het Waddenfonds niets op

Het Waddenfonds moest de ideale uitruil worden: gas voor natuur. Inmiddels is bijna zeshonderd miljoen euro in het Waddengebied verjubeld zonder dat de natuur er beter van werd.

De stille dood van een milieuwet 24.07.2019

Normen versoepelen, stankoverlast slikken

Ooit werd de milieueffectrapportage (MER) in het leven geroepen om Nederland te beschermen tegen grote vervuilers. Maar de laatste tien jaar is het aantal rapportages gehalveerd.

Russisch witwassen 06.03.2019

Nederlandse banken schakel in Russische miljardenfraude

De afgelopen jaren werden miljarden aan verdacht Russisch geld via Litouwse banken doorgesluisd naar banken in onder andere Nederland. Banken lieten het dubieuze geld ongehinderd doorstromen.

Goedkoop onder water 27.02.2019

Nederlanders nemen vaker hypotheek bij schaduwbank

Eén op de vijf Nederlanders sluit zijn hypotheek af bij 'schaduwbanken' die aantrekkelijke rentes bieden, maar hypotheekadviseurs, toezichthouders en Consumentenbond waarschuwen voor de risico’s.

De tragedie van het privacytoezicht 16.01.2019

De Autoriteit Persoonsgegevens is nog altijd onvolwassen

Privacyschendingen komen vaak in het nieuws. Maar de waakhond die de privacy moet beschermen staat er slecht voor. Profiel van een toezichthouder die klein en machteloos is gehouden.

De nieuwe Wehkamp 05.12.2018

PSD2 – Brussel gooit onze bankgegevens te grabbel

Met een nieuwe Europese wet wil Brussel de macht van de banken breken. Maar de banken moeten dan privégegevens afstaan aan andere datakloppers, zoals grote techbedrijven. De burger moet alert zijn.

De datahonger van Talpa 28.11.2018

John de Mol is watching you

Datahongerige bedrijven zitten al lang niet meer alleen in Silicon Valley, maar ook in Hilversum. De Mols Talpa bouwt een datamachine waarmee het persoonsgegevens verzamelt, analyseert en uitvent.

Misstanden in de vleesverwerkende industrie 10.10.2018

‘Heya! Kilo’s knallen!’

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend