Rubriek toezicht Wissen

Miljarden geparkeerd in Nederlandse brievenbussen 06.06.2018

Witwassen in een flexkantoor

Na de Panama Papers staan trustkantoren onder scherper toezicht. Toch blijven met buitenlandse miljarden gevulde postbus-bv’s voor Nederland kiezen.

Een nog grotere hooiberg bouwen boven op een speld 14.03.2018

Experts waarschuwen: ‘datasleepnet’ werkt niet

Volgens de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waarover 21 maart een referendum is, mogen inlichtingendiensten vrijwel onbeperkt gegevens binnenhalen van onverdachte burgers.

Weinig vertrouwen in elektronisch patiëntendossier 06.03.2018

Artsen moeten nog elke dag communiceren met fax, brief en cd-rom

Toen het wetsvoorstel voor een landelijk elektronisch patiëntendossier werd verworpen, gaf het ministerie van VWS de regie over de landelijke uitwisseling van patiëntgegevens volledig uit handen.

DNA-onderzoek ook onderdeel van sleepwet geheime diensten 28.02.2018

De DNA-verzameldienst

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wil de AIVD een eigen DNA-databank geven, om bijvoorbeeld zelfmoordterroristen te identificeren. Een grove inbreuk op privacy van burgers.

De ondernemende mecenas 07.02.2018

Liefdadigheid Joop van den Ende grotendeels naar eigen netwerk

De miljoenen die Joop van den Ende via zijn liefdadigheidsstichting schenkt aan de cultuursector belanden voor een groot deel bij instellingen waar hij, zijn familie of partners bij betrokken zijn.

Falend toezicht door de Belastingdienst 22.06.2017

Inspecteurs zonder inspectiebevoegdheid

In 2011 voerde de Belastingdienst een toezichtsysteem in dat voornamelijk is gestoeld op vertrouwen in goed gedrag van de bedrijven. Naïef en onverantwoord, oordelen controleurs.

Het sprookje van de revolverende fondsen 29.03.2017

De overheid als durfkapitalist

Het is de nieuwste trend in overheidsfinanciën: revolverend financieren. De overheid die als durfinvesteerder opereert met belastinggeld. Van democratische controle is daarbij geen sprake.

De zaak Franz Schulte 28.02.2017

Een bijna-ramp bij Scheveningen

Vervuilde nafta ondergaat een levensgevaarlijke operatie voor onze kust. Tot verbijstering van deskundigen grijpen Nederlandse inspecteurs pas in als de tanker de haven van Rotterdam binnen vaart.

Semi-publieke instellingen hebben 24 miljard aan risicokrediet 01.02.2017

De derivatenzwendel: pure misleiding

Vanaf 2005 smeerden de banken bedrijven en instellingen dubieuze leningen aan waar zelfs experts vaak niets van begrepen. Deze renteswaps ruïneerden talloze ondernemers. De banken komen ermee weg.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend