Rubriek toezicht Wissen

Hoe mededinging de polder ontwricht 26.01.2017

‘Het mag niet van de ACM’

De Autoriteit Consument en Markt dwarsboomt afspraken voor meer dierenwelzijn, minder vervuiling, eerlijke lonen of minder bureaucratie. Wie is die oppermachtige, maar onbekende toezichthouder?

Het woekerkartel 29.06.2016

De verzekeringsmaffia

In de jaren dat miljoenen Nederlanders een beleggingsverzekering afsloten en daarmee een woekerpolis kregen aangesmeerd, wisten de verzekeraars wel degelijk dat ze een ondeugdelijk product verkochten.

Lokale overheden blijven profvoetbal massaal steunen 18.05.2016

Een spits van belastinggeld

In de afgelopen vijf jaar reserveerden lagere overheden 230 miljoen aan steun voor voetbalclubs in de ere- en eerste divisie. Gemeenten overtreden daarmee op grote schaal Europese staatssteunregels.

Autoriteit Financiële Markten, waakhond zonder tanden 30.03.2016

Het toezichtsprookje

Sinds de financiële crisis moeten strenge regels en toezichthouders de burger beschermen tegen nieuwe rampen. Gebeurt dat ook? De AFM blijkt een ‘consumentenwaakhond’ die niet wil én niet mag bijten.

Ook in Bergen bleef deugdelijk onderzoek uit 04.05.2015

Gas wint altijd

Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is de veiligheid van de Groningers altijd ondergeschikt geweest aan de gaswinning. Ook bij andere gasprojecten gaat het rijk op dezelfde manier te werk.

De handel in jonge Afrikaanse voetballers 25.11.2014

Dromen van Camp Nou

Jaarlijks worden duizenden, vaak minderjarige Afrikaanse voetballers naar Europa gelokt. Slechts enkelen veroveren een profcontract, de rest wordt berooid en vaak illegaal aan zijn lot overgelaten.

De leegstandsindustrie 13.10.2014

Helaas. U heeft getekend

Er is een schimmige leegstandsindustrie ontstaan. Tienduizenden mensen wonen op ‘antikraak’-contracten met veel plichten en weinig rechten. ‘Echt iets voor mensen die avontuurlijk willen wonen.’

Verzekeraars kunnen regierol niet aan 06.06.2014

Het zorgkostendebacle

Acht jaar geleden kregen zorgverzekeraars de regie over de gezondheidszorg. Het gevolg? Zij zwemmen in reserves, de burger is een derde duurder uit en de sector is ten prooi aan bureaucratische chaos.

Woningcorporaties in crisis 26.06.2013

Tucht van staat noch markt

De privatisering van de woningcorporaties heeft geleid tot grootschalige fraude, omvangrijke schulden en talloze onvoltooide bouw- en leefbaarheidsprojecten. Het toezicht heeft gefaald.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend