Gokbazen diep in coffeeshop-vastgoed: ‘Omdat het goed verdient’

Wallenkoning stak oprotpremie gemeente in huisvesting keten met coffeeshops

Amsterdam- Red Light Bar. Beeld door: Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte

Verantwoording

Investico is radicaal transparant. In verantwoordingsdocumenten maken wij onze onderzoeksmethodes en resultaten openbaar zodat publiek en andere onderzoekers ons werk kunnen controleren en erop kunnen voortbouwen. In de longread van het onderzoek hieronder verwijzen noten naar het bronmateriaal. Wilt u meer weten over onze missie en methode? Lees meer

Onderzoek met bronnen

Wallenkoning stak oprotpremie gemeente in huisvesting keten met coffeeshops

Amsterdam- Red Light Bar. Beeld door: Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte

Het project van Amsterdam om de Wallen op te schonen heeft niet in alle gevallen het gewenste resultaat opgeleverd. Bordeelhouder Charles Geerts stak de ‘oprotpremie’ in coffeeshops in dezelfde buurt.

De gemeente wilde Geerts niet meer op de Wallen terugzien en betaalde hem destijds een ‘oprotpremie’ van € 25 mln. Maar via een omvangrijke hypotheeklening aan de Amersfoortse coffeeshop ’t Klavertje bouwde Geerts indirect weer zakelijke banden op met drie wietwinkels in Amsterdam. Twee van die coffeeshops bevinden zich in postcodegebied 1012, de rosse buurt. Overheidsgeld voor de schoonmaak van de Wallen staat zo via een U-bocht toch weer in verband met de softdrugshandel op de Wallen.

Dit blijkt uit de inventarisatie door het FD en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico van de 570 coffeeshops in Nederland. Het beeld dat daaruit opdoemt, is dat coffeeshoppanden voor gemeenten vaak een blinde vlek zijn.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Geerts is de bank

Wietwinkel ’t Klavertje in Amersfoort is een opmerkelijk voorbeeld. De pandeigenaar is Hans Kortlevers. Zijn vennootschap Amerfoortsestraat Beleggingen leent augustus 2012 van JFO Holding € 1,9 mln, met het coffeeshoppand en de huurinkomsten uit coffeeshop ’t Klavertje als onderpand. Meerderheidsaandeelhouder van JFO is oud-raamexploitant Charles Geerts. De hypotheekakte van coffeeshop ’t Klavertje meldt dat JFO ‘de bank’ is van Kortlevers. ‘Geerts is daar mijn bank, ja,’ bevestigt pandeigenaar Kortlevers. Ook Geerts’ advocaat bevestigt de band met JFO.

Inkomsten en Uitgaven Coffeeshops

Kortlevers verhuurt het pand aan coffeeshopuitbater Rob Hendriks. Die nam via zijn vennootschap RuBe Beheer februari 2008 de exploitatie van ‘t Klavertje over. RuBe is ook de draaischijf voor een reeks investeringen in Amsterdamse coffeeshops. Via RuBe kocht Hendriks oktober 2007 ook de gedoogvergunning van coffeeshop Happy People in Amsterdam. Daarna investeerde Hendriks via RuBe € 100.000 in de overname van de Amsterdamse coffeeshop Rusland. RuBe stak later nog eens € 350.000 in coffeeshop Café City Hall in Amsterdam. De laatste twee financieringen zijn binnen enkele jaren afgelost.

chart-1

chart-2

Geerts en zijn advocaat gaan niet in op de vraag of een financiële relatie van Geerts met coffeeshops op de Wallen volgens hen ook past binnen deze afspraken met de gemeente Amsterdam. Enkele jaren geleden meldde het dagblad Trouw al eens dat Geerts via belangen in het vastgoed ook weer posities had ingenomen in de prostitutiesector op de Wallen.

Onbekende afspraken

De gemeente Amsterdam zegt desgevraagd niet over de zaak in detail te kunnen treden en doet geen mededelingen over hoe de financiële relaties van Geerts met coffeeshops in Amersfoort en Amsterdam zich verhouden tot de afspraken met hem toen hij tien jaar geleden als eerste Wallenondernemer werd uitgekocht.

Een woordvoerder van de gemeente wijst er wel op dat Amsterdam de exploitanten van coffeeshops driejaarlijks screent. Amsterdam zegt daarbij ook oog te hebben voor het netwerk van de exploitant. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amersfoort is de gemeente niet op de hoogte van de hypotheeklening van Geerts aan een lokale coffeeshop. ‘Dit roept uiteraard vragen op’, aldus de woordvoerder.

De net afgezwaaide gemeentelijk adviseur veiligheid van Amsterdam, Cees Schot, vindt dat ‘het Project 1012 is verdampt’. Steeds vaker keren ongewenste ondernemers terug als pandeigenaren of verhuurder, constateert hij in de Amsterdamse stadskrant d’Oude Binnenstad. Zo zou de gemeente onderschatten hoeveel mensen van Geerts afhankelijk zijn.
Vastgoedman Hans Kortlevers ziet geen probleem in zijn financiering door Geerts. ‘Ik zou het zo weer doen. Geerts houdt zich altijd aan zijn afspraken. Correcte man.’ Dat Kortlevers ook betrokken is bij coffeeshop Rusland is volgens hem statistisch verklaarbaar. ‘In een vastgoedpakket zit wel eens een coffeeshop.’

Investico werkt altijd samen met andere media. Zo versterken we de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Lees meer over ons

Zo kwam hij naar eigen zeggen ook aan ’t Klavertje. ‘Die deal deed ik in 2008 met de Amsterdamse makelaar Peter van der Vloodt. Ik wilde daar een hotel bouwen. Ik wist vanaf het begin dat dit geld van Van der Vloodt voor de helft van Charles Geerts kwam. Na het overlijden van Peter deden zijn erven hun helft aan Geerts over.’ De erven-Van der Vloodt bevestigen dit.

U-bocht

Rusland en CityHall zitten in postcodegebied 1012. Via het web van RuBe komen dus opbrengsten uit de verkoop van softdrugs op de Wallen via een verpande huurstroom en de rentebetalingen plus aflossing van een hypotheeklening op ’t Klavertje uiteindelijk terecht bij Geerts. Deze U-bocht was niet eerder bekend. Bovendien heeft de pandeigenaar van Rusland een hypotheeklening van Hans Kortlevers — de man met de Amersfoortse financiering van Charles Geerts. Zo staat Geerts via meerdere routes in verband met geldstromen naar en afkomstig uit de verkoop van softdrugs op de Wallen.

De advocaat van Charles Geerts, Han Jahae, laat weten dat de geldlening van Geerts aan Kortlevers naar het oordeel van zijn cliënt ‘geenszins in strijd is met de afspraken die indertijd gemaakt zijn met de gemeente Amsterdam’.

Wilt u onafhankelijke onderzoeksjournalistiek ondersteunen? Word Vriend van Investico

U las de longread van dit onderzoek. Heeft u naar aanleiding hiervan een tip? Neem contact met ons op

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

We hebben al 0 nieuwe vrienden van de 2000.

Word vriend