Podcast

Lager op de ladder, sneller in de cel

9 oktober 2024

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Komen verdachten uit een ‘goed milieu’ er beter vanaf als ze een misdrijf begaan? In deze aflevering van Speurwerk vertellen Romy van der Burgh, Anouk Duijst en Anouk Kootstra over hun onderzoek naar klassenjustitie in Nederland. Ze ontdekten dat voor precies hetzelfde misdrijf, laagopgeleiden met een migratie-achtergrond vaker naar de cel gaan dan hoogopgeleiden zonder migratieachtergrond. Het OM gaat dan vaker over tot vervolging, de rechter verklaart je vaker schuldig en stuurt je vaker naar de gevangenis. De journalisten spraken met rechters, officieren en advocaten over hoe het kan dat deze groep er in het strafrecht slechter vanaf komt.

Investico deed dit onderzoek samen met NOSop3, mede voor De Groene Amsterdammer.

De geannoteerde versie met uitgebreide onderzoeksverantwoording van Investico lees je hier. Abonneer je hierop de nieuwsbrief van Investico en ontvang als eerste onze onderzoeksverhalen in je mailbox.

Wil jij de onderzoeken die in Speurwerk aan bod komen steunen, wil jij de onderzoeksjournalistiek van Investico verder helpen? Word dan vriend van Investico. Via deze link kan je een jaarlijkse bijdrage doen om ons te steunen, die is fiscaal aftrekbaar, ook met een eenmalige bijdrage zijn we heel erg blij.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Michelle Salomons
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

We hebben al 0 nieuwe vrienden van de 2000.

Word vriend