Onderzoeken van Bram Logger
De strijd om het grondwater 11.03.2020
Nederland ‘verwoestijnt’
Ondanks alle regen van de afgelopen tijd heeft Nederland een sluimerend droogteprobleem. In de strijd om het grondwater hebben boeren, natuurbeschermers en drinkwaterbedrijven hun eigen belangen.
De nieuwe Wehkamp 05.12.2018
PSD2 – Brussel gooit onze bankgegevens te grabbel
Met een nieuwe Europese wet wil Brussel de macht van de banken breken. Maar de banken moeten dan privégegevens afstaan aan andere datakloppers, zoals grote techbedrijven. De burger moet alert zijn.
Miljarden geparkeerd in Nederlandse brievenbussen 06.06.2018
Witwassen in een flexkantoor
Na de Panama Papers staan trustkantoren onder scherper toezicht. Toch blijven met buitenlandse miljarden gevulde postbus-bv’s voor Nederland kiezen.
Kinderen de dupe van gemeentelijke zuinigheid jeugdzorg 17.12.2017
Kom in januari maar terug
De uitvoering van de Jeugdwet is ontaard in willekeur en chaos, blijkt uit onderzoek van Investico. De ene gemeente krijgt meer geld dan de andere. Ambtenaren houden kinderen weg bij dure zorg.
Decentralisatie in de ouderenzorg 23.08.2017
De paarse zorgkrokodil is terug
Twee jaar geleden werd de ouderenzorg opgeknipt en verdeeld tussen rijk, gemeenten en zorgverzekeraars. Goedkopere zorg was het doel, maar het resultaat is wantrouwen, bureaucratie en hogere kosten.
Het sprookje van de revolverende fondsen 29.03.2017
De overheid als durfkapitalist
Het is de nieuwste trend in overheidsfinanciën: revolverend financieren. De overheid die als durfinvesteerder opereert met belastinggeld. Van democratische controle is daarbij geen sprake.
Semi-publieke instellingen hebben 24 miljard aan risicokrediet 01.02.2017
De derivatenzwendel: pure misleiding
Vanaf 2005 smeerden de banken bedrijven en instellingen dubieuze leningen aan waar zelfs experts vaak niets van begrepen. Deze renteswaps ruïneerden talloze ondernemers. De banken komen ermee weg.
De besteding van de energiemiljarden 28.09.2016
‘Jongens, we hebben nog 300 miljoen euro en geen idee..’
Door de liberalisering van de energiemarkt zaten gemeenten en provincies opeens op grote bergen geld. Het geld staken ze in onverantwoord riskante projecten. Buiten het zicht van de burger.
Het woekerkartel 29.06.2016
De verzekeringsmaffia
In de jaren dat miljoenen Nederlanders een beleggingsverzekering afsloten en daarmee een woekerpolis kregen aangesmeerd, wisten de verzekeraars wel degelijk dat ze een ondeugdelijk product verkochten.
Lokale overheden blijven profvoetbal massaal steunen 18.05.2016
Een spits van belastinggeld
In de afgelopen vijf jaar reserveerden lagere overheden 230 miljoen aan steun voor voetbalclubs in de ere- en eerste divisie. Gemeenten overtreden daarmee op grote schaal Europese staatssteunregels.
Verjubelen of investeren? 16.03.2016
De energieopbrengsten van Amsterdam
Amsterdam verdiende 1,7 miljard euro aan de liberalisering van de energievoorziening. Met dat ‘gratis geld’ nam de stad grote risico’s bij nieuwe projecten.
De bouwwoede van de universiteiten 10.02.2016
De campus-economie
Nederlandse universiteiten hebben miljarden geïnvesteerd in vastgoed. Ze lopen hierbij grote risico’s en de doelen – meer studenten en meer innovaties – worden zelden bereikt.
Crisis bij FC Twente 09.12.2015
‘Het werd de club van Joop en Aldo’
In 2010 werd FC Twente landskampioen. Vijf jaar later verkeert de club in financiële en sportieve malaise. Hoe tien jaar grootheidswaanzin van bestuurders tot een bijna-faillissement leidde.
Internationale voetbalfraude 21.04.2015
Dan verkoop je toch de linksbuiten?
Nederlandse brievenbus-bv’s vormden een onmisbare schakel in fraude met Roemeense voetbaltransfers, blijkt uit ons onderzoek naar de duistere zakenwereld achter het internationale voetbal.
Noord-Brabant investeerde risicovol met energiemiljarden 25.06.2014
Hoe provinciebestuurders zakenbankiers werden
Noord-Brabant verdiende miljarden aan energiebelangen in (vooral) Essent. Provinciebestuurders gedragen zich als durfkapitalisten die investeren wanneer banken en pensioenfondsen afhaken.
De energiemiljarden ’s-Hertogenbosch 26.03.2014
De hooiwagen
Den Bosch verdiende ruim zevenhonderd miljoen euro aan zijn nutsbedrijven. Terwijl de stad bezuinigt op cultuur, amateursport en zorg gaat het Essent-geld vooral naar grote projecten.
De energiemiljarden van de lokale overheden 26.03.2014
Verspilde energie
Gemeenten en provincies hebben de afgelopen 25 jaar minstens veertig miljard euro verdiend aan hun belangen in energiebedrijven en aan de verkoop daarvan. Waar zijn die miljarden naartoe gegaan?
De magie van beton 12.06.2013
De nieuwe Kuip is bijna rond
De Rotterdamse gemeenteraad moet binnenkort beslissen over een garantstelling van 160 miljoen voor een nieuw Feyenoord-stadion. De businesscase is optimistisch, het financiële risico groot.
De onttovering van Greenpeace 12.12.2012
De strijd van de regenboogkrijgers
Greenpeace was de succesvolste actiegroep van ons land. Acties waren gewaagd, origineel en innovatief. Ruim dertig jaar na de oprichting in Nederland is dat wel anders.
Voetbal betaald uit overheidssubsidie 01.05.2011
Creatief met staatssteun
De overheid heeft de afgelopen vijftien jaar meer dan een miljard euro bijgedragen aan het betaald voetbal in Nederland. Via sluipwegen en ingewikkelde constructies, omdat staatssteun verboden is.