Emiel Woutersen

Emiel Woutersen is stafredacteur bij Investico, en focust zich op datajournalistiek. Hij doet onderzoek naar een veelheid aan onderwerpen, waaronder de financiële sector, het uithollen van de overheid, en het flexibiliseren van de arbeidsmarkt. Hij is opgeleid als theoretisch natuurkundige, doceert in de jaarlijkse Masterclass van Investico en is eindauteur van het Investico-boek Uitgebuit.

Onderzoeken van Emiel Woutersen

Geen ruimte voor het regenwater 23.10.2024

Nederland niet voorbereid op hevige regen

Door klimaatverandering komen stortbuien steeds vaker voor, maar Nederlandse steden zijn daar niet op voorbereid. ‘We zijn minder bezig met water uit de hemel dan met water uit de zee of rivieren.’

Hitte in woningen 09.07.2024

2 miljoen ouderen in woning met risico op oververhitting

Bijna tien miljoen Nederlanders wonen in een huis dat te veel dreigt op te warmen in de zomer, bijna twee miljoen hiervan zijn ouder dan 65 jaar en hebben vaak extra last van hitte.

Dubai Unlocked 14.05.2024

‘In Dubai kan ik wonen in mijn witwasmethode’

Dubai blijft een gewilde locatie voor iedereen die zijn geld wil verbergen, en daarmee een toevluchtsoord voor criminelen en witwassers.

Hoe het humeur in de Vinex omsloeg 03.05.2024

Vinex-wijken stemmen meer PVV dan rest van Nederland

Ook in de tevreden welvarende stukjes delen van Nederland werd de VVD bij de laatste verkiezingen verlaten voor de PVV. In die middenklasselevens veranderde weinig, maar nam vooral de angst toe.

Olie- gas- en koleninvesteringen in strijd met aankomende EU-regels 30.04.2024

Meer dan de helft ‘duurzame’ fondsen investeert toch in fossiel

Ruim vijftig procent van de beleggingsfondsen die woorden als “duurzaam” of “groen” in de fondsnaam hebben, investeren alsnog in olie-, gas of kolenbedrijven.

Nauwelijks opties voor mensen met zwaar werk 19.10.2023

Vroegpensioenregeling nauwelijks populair onder zware beroepen

Sinds de afschatting van de VUT in 2004 moest er een alternatief vroegpensioen voor 'slijtende beroepen' komen. Dat kwam er pas in 2021, en de regeling blijkt nauwelijks populair.

Ongeoorloofde lozingen 06.10.2023

Industrie in de knel door Europese waterregels

In de EU geldt al veertien jaar een verbod op verslechtering van de waterkwaliteit. Toch lozen grote Nederlandse bedrijven nog steeds vervuilende stoffen.

De financiers van fossiel 26.09.2023

Fossiele bedrijven blijven uitbreiden dankzij Nederlandse bankiers en advocaten

In weerwil van hun beloftes blijven Nederlandse banken fossiele bedrijven financieren. Zo blijven de miljarden ongehinderd de olie- en gasindustrie binnenstromen.

Wanbeleid en boerenbelangen zetten de Nederlandse waterhuishouding onder druk 09.03.2023

Landbouwlobby schrapte maatregelen uit nieuw landbouwbeleid Rijk

Klimaatverandering zet ons watersysteem onder druk. Waterschappen moeten ingrijpen, maar willen boeren niet voor het hoofd stoten. Maatregelen van het Rijk werden ondergraven door de agro-lobby.

Overheid zoekt ambtenaren zonder vakkennis 03.03.2023

Hoe het landsbestuur haar eigen valkuil groef

Het aantal overheidsvacatures explodeert, maar de overheid zoekt steeds minder vakkennis. Liever heeft het Rijk 'politieke sensitiviteit'.

Helft van groenste beleggingsfondsen steekt geld in fossiel 29.11.2022

Zelfs Europa’s groenste fondsen beleggen miljarden in kolen en gas

Duurzaam beleggen is populairder dan ooit. Maar ondanks mooie beloftes steekt de helft van Europa’s duurzaamste beleggingsfondsen nog altijd geld in kolen, olie en luchtvaart.

Nederlands geld in witwasparadijs Dubai 12.10.2022

Dubai Uncovered: voor iedereen een veilige haven

Er is weinig zicht op geldstromen van en naar Dubai – tot nu. In het emiraat blijkt veel Nederlands geld in vastgoed om te gaan. Hoe blijven belastingontduikers en witwassers onder de radar blijven?

Oekraïense arbeidsmigranten kwetsbaar voor uitbuiting 15.06.2022

Tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten gestrand in Nederland

Al voor de oorlog begon kwamen er tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten naar Nederland. Zij zijn niet in beeld bij overheden en instanties, en ze kunnen niet terug naar huis.

Miljoenenstrijd om het nieuwe Alzheimermedicijn 20.04.2022

Kluwen van belangen

Een werkend Alzheimer-medicijn is de heilige graal voor farma-bedrijven. Die belangen leiden tot dubbele petten.

Nederlandse overheid staat garant voor deals met Russen 29.03.2022

Atradius verzekerde deals met controversiële Russische oligarchen

Sinds de Russische inval in de Krim verzekerde de Nederlandse staat meerdere deals van Nederlandse bedrijven met Poetin-vertrouweling Gennadi Timtsjenko.

Zorgautoriteit moet ingrijpen 21.02.2022

Ziekenhuizen hamsteren goed betalende inhaalzorg

Nu door corona uitgestelde zorg wordt ingehaald wachten sommige patiënten onnodig lang op een behandeling, ziekenhuizen weigeren hen door te sturen naar specialistische klinieken.

Omscholing loopt vast 26.01.2022

Een cursus whisky met subsidie

Corona-regeling NL Leert Door faalt. Het omscholingsgeld komt niet terecht bij de mensen die omscholing nodig hebben, en coachingsbedrijven cashen.

Gebrekkige gezondheidszorg aan arbeidsmigranten 03.11.2021

‘Doe er maar wat ijs op’

Arbeidsmigranten betalen dezelfde zorgpremie als alle Nederlanders, maar als ze ziek zijn krijgen ze niet dezelfde zorg. Bij ziekte dreigt het uitzendbureau met ontslag, vertellen ingewijden.

Politie gebruikt omstreden Chinese drones voor opsporing 30.09.2021

Data voor China

De drones van DJI, gebruikt door de Nederlandse politie, zijn vliegende dataslurpers. Zonder toestemming van de gebruiker wordt software geïnstalleerd die persoonlijke gegevens verzamelt.

De falende arbeidsinspectie 29.09.2021

‘De Inspectie maakt werknemers voor de tweede keer slachtoffer’

In een ongekend hard rapport concludeert de Algemene Rekenkamer dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid faalt in de aanpak van arbeidsuitbuiting.

Dertig miljoen coronasubsidie naar private aanbieders 23.06.2021

Een cadeau voor de huiswerkindustrie

De bijles- en huiswerkmarkt krijgt een miljoenenimpuls door subsidies voor corona-achterstanden. Schoolleiders voelen zich gedwongen steeds meer taken aan private bedrijven uit te besteden.

Problemen voor corona-vaccinaties 03.05.2021

Bijna 250 duizend arbeidsmigranten onvindbaar voor overheid

We doen alsof ze er niet zijn: arbeidsmigranten. Bijna 250.000 onzichtbaren leven aan de rand van onze samenleving, maar houden die wel draaiende. En ze krijgen geen coronavaccin.

Te duur, te veel gedoe 28.04.2021

Nog steeds loden drinkwaterleidingen in huizen

In huizen door heel Nederland liggen loden leidingen, en die blijken schadelijker voor de gezondheid dan voorheen werd gedacht. Waarom is dit ouderwetse milieuprobleem nog steeds niet opgelost?

Misbruik migratieregeling 27.03.2021

Uitbuiting in de Aziatische horeca

Ruim vijfhonderd Aziatische koks kregen afgelopen jaar een visum van de IND om in Nederland te werken. Maar er is vaak geen werk of de koks krijgen veel te weinig betaald.

Dubieuze diploma's 13.01.2021

Het verdienmodel van omscholingsmonopolist NCOI

Het private opleidingsbedrijf NCOI verwierf met een slim verdienmodel een monopolie op volwassenenonderwijs en omscholing. Studenten klagen over extra kosten. Docenten zijn uitgeknepen freelancers.

Verdeel en heers niet 17.12.2020

Waar was het ministerie van VWS?

Het ministerie van VWS dat Nederland door de coronacrisis moet leiden, had ook na de eerste golf geen visie, geen regie, geen plan.

Duurzaamheid van biomassa 09.12.2020

Hoe Estse bomen worden opgestookt in onze centrales

Vaste biomassa, bijvoorbeeld in de vorm van houtpellets, is goed voor een derde van de Nederlandse groene energie. Maar is de ‘oogst’ van het hout dat bij ons wordt opgestookt wel echt duurzaam?

Misstanden en klachten bij private HBO-opleiding 29.07.2020

Private hbo EuroCollege levert ondermaats

De privaat gefinancierde hbo-school EuroCollege belooft een versnelde, intensieve opleiding en rekent daar ruim een halve ton voor. Maar de school komt de beloftes niet na, stellen betrokkenen.

Banken weigerden steun 24.06.2020

Coronasteun voor kleine bedrijven blijkt wassen neus

De soepele kredieten die het midden- en kleinbedrijf na de lockdown werden beloofd, blijken in de praktijk een lege huls. Het kabinet wist dat de regeling niet zou werken.

Cruciale GGD-organisaties kapot bezuinigd 10.06.2020

De ja-knikkers van Hugo

Door onderbezetting waren de GGD'en niet toegerust op grootschalig testen. Bezuinigingen en decentralisaties hebben de GGD’en uitgeput.

Nieuwe vergunningen voor biomassacentrales zorgen voor méér stikstofuitstoot 29.04.2020

Schuiven met papieren stikstof

Door de coronacrisis lijkt de stikstofcrisis ver weg. Er worden opnieuw kunstgrepen toegepast om meer stikstof te kunnen uitstoten, ditmaal door kolen- en biomassacentrales.

Gevaar dierziektes in Nederland 15.04.2020

Het China van Europa

Nederland is zeer kwetsbaar voor zoönosen, ziekten die overspringen van dier op mens, zoals vogelgriep en Q-koorts. Landbouwbelangen blijven zwaarder wegen dan de volksgezondheid.

Hoe spookvakbonden arbeidsvoorwaarden helpen bepalen 04.03.2020

Slechte cao verdienmodel van ‘spookvakbonden’

In Nederland kun je simpel een vakbond oprichten die cao’s afsluit met werkgevers. Bij de reguliere bonden is ophef ontstaan over deze werkgever-vriendelijke spookvakbonden.

20.000 rekenstappen 18.11.2019

Fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen

Door fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen zullen mogelijk honderdduizenden werknemers minder pensioen ontvangen dan waarop ze recht hebben.

Verslingerd aan videospelletjes 08.10.2019

Hoe gameverslaving kinderspel werd

Nederlandse verslavingsklinieken worden overspoeld door opmerkelijk jonge klanten. Hun leven is tot stilstand gekomen door online spellen die bewust steeds verslavender worden gemaakt.

‘Geef me mijn medicijnen!’ 02.04.2019

200 duizend Nederlanders lang aan verslavende pijnstillers

Ruim tweehonderdduizend Nederlanders gebruiken langdurig zware pijnstillers. Wat begint bij een pilletje tegen de pijn slaat door onkunde om in verslaving. Hoe kon dit onder de radar blijven?

Nederland kampioen flexwerk 20.09.2018

Hoe de vaste baan uit Nederland verdween

Werkgevers huren hun personeel zo flexibel mogelijk in tegen zo slecht mogelijke arbeidsvoorwaarden en voor zo weinig mogelijk loon. Waar ging het mis?

DNA-onderzoek ook onderdeel van sleepwet geheime diensten 28.02.2018

De DNA-verzameldienst

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wil de AIVD een eigen DNA-databank geven, om bijvoorbeeld zelfmoordterroristen te identificeren. Een grove inbreuk op privacy van burgers.

Hout verstoken in kolencentrales leidt juist tot méér broeikasgas 11.11.2017

‘Bij “bio” denkt iedereen meteen dat het goed zit’

Vanaf deze maand worden massaal houtkorrels verstookt met 3,5 miljard euro groene subsidie. Dat is niet beter, maar slechter voor het klimaat. Daar hoor je de milieubeweging niet over.

Inside Unilever’s sustainability myth 19.04.2017

Inside Unilever’s sustainability myth

Hoe duurzaam is Unilever echt? 22.03.2017

Duurzaamheid uit een pakje

Unilever wordt geprezen als duurzaamheidskampioen. Platform Investico ontcijferde de duurzaamheidscode van Unilever en vond de pijnlijke realiteit achter het papieren labyrint.

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend