Huib de Zeeuw
Huib de Zeeuw schreef voor Investico over klimaat en energie, nu is hij freelance journalist en docent aan de opleiding journalistiek van de Hoge School Utrecht.
Huib de Zeeuw schreef voor Investico over klimaat en energie, nu is hij freelance journalist en docent aan de opleiding journalistiek van de Hoge School Utrecht.
Nederland besteedt zeven miljoen aan ‘duurzame’ productieverhoging van cacao in Ghana. Het blijkt vooral goed voor onze cacao-industrie en leveranciers van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Vervuilde nafta ondergaat een levensgevaarlijke operatie voor onze kust. Tot verbijstering van deskundigen grijpen Nederlandse inspecteurs pas in als de tanker de haven van Rotterdam binnen vaart.
Russische agressie in Oekraïne en EU-sancties hebben niets veranderd aan onze innige band met Gazprom. Lobbyisten en toekomstige gasleiders praten door over samenwerking met de Russische gassector.
Europa wil één interne energiemarkt creëren en de energievoorziening vóór 2050 volledig verduurzamen. Een dubbelexperiment dat chaos en hoge kosten oplevert.
De huidige crisis wijst Europa op de pijnlijke afhankelijkheid van Russisch aardgas. Welke opties zijn er om onder het Russische energiejuk uit te komen?
Groningen beeft en verzakt. De aardgasbaten dalen en de schade neemt toe. Intussen werkt de overheid lustig aan een geldverslindende ‘gasrotonde’.
In 2008 besloot Europa de luchtvaartmaatschappijen te laten betalen voor hun CO2-uitstoot. Nederland vond het aanvankelijk een goed idee. Tot Schiphol en KLM gedupeerd dreigden te worden.
De handel in CO2-rechten moest vervuilende bedrijven aanzetten tot schonere productie. Maar de duurzame investeringen blijven uit. Intussen verdient het bedrijfsleven er miljarden aan.
De totstandkoming van het energieakkoord hing deze zomer aan een zijden draadje. De onderhandelaars scheerden langs de rand van de afgrond, tot boeman Henk Kamp zich ontpopte als reddende engel.
Deze zomer verschijnt een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken naar het boren naar schaliegas. Critici vinden de inhoud bij voorbaat omstreden, want niet onafhankelijk.
Waarom heeft Nederland zo weinig groen energie? Onze regering blijkt niet wezenlijk geïnteresseerd in duurzame alternatieven en blijft inzetten op gas en kolen.
Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.