Parcival Weijnen

Onderzoeken van Parcival Weijnen

De auto als datavergaarbak 18.11.2020

De auto, een datavergaarbak

Binnenkort zijn alle nieuwe auto’s in Europa connected. Gegevens over je auto maar óók over jouzelf worden dan non-stop naar de fabrikant geseind. Waar komt de delete-knop?

Datagedreven landbouw kan leiden tot dierenleed en financiële ellende boeren 19.06.2019

De datagrariër

De nieuwe Wehkamp 05.12.2018

PSD2 – Brussel gooit onze bankgegevens te grabbel

Met een nieuwe Europese wet wil Brussel de macht van de banken breken. Maar de banken moeten dan privégegevens afstaan aan andere datakloppers, zoals grote techbedrijven. De burger moet alert zijn.

Miljarden geparkeerd in Nederlandse brievenbussen 06.06.2018

Witwassen in een flexkantoor

Na de Panama Papers staan trustkantoren onder scherper toezicht. Toch blijven met buitenlandse miljarden gevulde postbus-bv’s voor Nederland kiezen.

De ondernemende mecenas 07.02.2018

Liefdadigheid Joop van den Ende grotendeels naar eigen netwerk

De miljoenen die Joop van den Ende via zijn liefdadigheidsstichting schenkt aan de cultuursector belanden voor een groot deel bij instellingen waar hij, zijn familie of partners bij betrokken zijn.

Kinderen de dupe van gemeentelijke zuinigheid jeugdzorg 17.12.2017

Kom in januari maar terug

De uitvoering van de Jeugdwet is ontaard in willekeur en chaos, blijkt uit onderzoek van Investico. De ene gemeente krijgt meer geld dan de andere. Ambtenaren houden kinderen weg bij dure zorg.

Decentralisatie in de ouderenzorg 23.08.2017

De paarse zorgkrokodil is terug

Twee jaar geleden werd de ouderenzorg opgeknipt en verdeeld tussen rijk, gemeenten en zorgverzekeraars. Goedkopere zorg was het doel, maar het resultaat is wantrouwen, bureaucratie en hogere kosten.

Het sprookje van de revolverende fondsen 29.03.2017

De overheid als durfkapitalist

Het is de nieuwste trend in overheidsfinanciën: revolverend financieren. De overheid die als durfinvesteerder opereert met belastinggeld. Van democratische controle is daarbij geen sprake.

Semi-publieke instellingen hebben 24 miljard aan risicokrediet 01.02.2017

De derivatenzwendel: pure misleiding

Vanaf 2005 smeerden de banken bedrijven en instellingen dubieuze leningen aan waar zelfs experts vaak niets van begrepen. Deze renteswaps ruïneerden talloze ondernemers. De banken komen ermee weg.

De besteding van de energiemiljarden 28.09.2016

‘Jongens, we hebben nog 300 miljoen euro en geen idee..’

Door de liberalisering van de energiemarkt zaten gemeenten en provincies opeens op grote bergen geld. Het geld staken ze in onverantwoord riskante projecten. Buiten het zicht van de burger.

Het woekerkartel 29.06.2016

De verzekeringsmaffia

In de jaren dat miljoenen Nederlanders een beleggingsverzekering afsloten en daarmee een woekerpolis kregen aangesmeerd, wisten de verzekeraars wel degelijk dat ze een ondeugdelijk product verkochten.

Verjubelen of investeren? 16.03.2016

De energieopbrengsten van Amsterdam

Amsterdam verdiende 1,7 miljard euro aan de liberalisering van de energievoorziening. Met dat ‘gratis geld’ nam de stad grote risico’s bij nieuwe projecten.

De bouwwoede van de universiteiten 10.02.2016

De campus-economie

Nederlandse universiteiten hebben miljarden geïnvesteerd in vastgoed. Ze lopen hierbij grote risico’s en de doelen – meer studenten en meer innovaties – worden zelden bereikt.

De liberalisering van de energiemarkt 11.09.2015

Limburgse energiemiljarden risicovol ingezet

De liberalisering van de energiemarkt heeft door de jaren heen bij veel Limburgse overheden de kas behoorlijk gespekt. Hoe is dat geld besteed?

De privatisering van energiebedrijven 16.03.2015

Provincies en rijk steggelen om energiemiljarden

Provincies zijn in vergelijking met Rijk en gemeenten erg rijk. Vooral de verkoop van energiebedrijven spekte hun kassen. Nu Den Haag op hun geld aast, geven ze het snel uit of maken het onzichtbaar.

Noord-Brabant investeerde risicovol met energiemiljarden 25.06.2014

Hoe provinciebestuurders zakenbankiers werden

Noord-Brabant verdiende miljarden aan energiebelangen in (vooral) Essent. Provinciebestuurders gedragen zich als durfkapitalisten die investeren wanneer banken en pensioenfondsen afhaken.

De energiemiljarden ’s-Hertogenbosch 26.03.2014

De hooiwagen

Den Bosch verdiende ruim zevenhonderd miljoen euro aan zijn nutsbedrijven. Terwijl de stad bezuinigt op cultuur, amateursport en zorg gaat het Essent-geld vooral naar grote projecten.

De energiemiljarden van de lokale overheden 26.03.2014

Verspilde energie

Gemeenten en provincies hebben de afgelopen 25 jaar minstens veertig miljard euro verdiend aan hun belangen in energiebedrijven en aan de verkoop daarvan. Waar zijn die miljarden naartoe gegaan?

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend