Simon Dequeker

Simon Dequeker verruilde Gent en een job als onderzoeker in de plantecologie voor een leven als onderzoeksjournalist in Amsterdam. Eerder schreef hij voor Mondiaal Nieuws en De Groene Amsterdammer over klimaat en landbouw en voor Investico over inperking van het demonstratierecht. Van opleiding is hij bio-ingenieur.

Onderzoeken van Simon Dequeker

Altijd en overal vervuild 14.01.2025

Opruimen PFAS-vervuiling kost nu al bijna 70 miljoen euro

Het opruimen van PFAS-vervuiling dreigt onbetaalbaar te worden. Een Europees verbod op productie van de chemicaliën kan op sterke tegenlobby van PFAS-makers rekenen.

Bestrijden van jeugdcriminaliteit zorgt voor wildgroei aan interventies 04.07.2024

Experimenteren met kwetsbare jongeren

Een veelgebruikte interventie om kinderen met probleemgedrag vroegtijdig te helpen zegt in zeventig procent van de gevallen succesvol te zijn. Maar voor die stelling blijkt geen bewijs te zijn.

‘We storten interventies uit over jongeren terwijl we niet weten wat ze doen’ 05.06.2024

Projecten om jongeren uit criminaliteit te houden werken vaak niet

Om jongeren uit de criminaliteit te houden zetten gemeenten allerlei programma’s op. Maar veel van die projecten zijn niet goed onderbouwd en sommige mogelijk zelfs schadelijk.

De wederopbouw van Defensie 15.05.2024

Duizenden militairen wachtten vorig jaar te lang op veiligheidsscreening

Het Nederlandse leger heeft de wind weer mee. Informatiedagen worden druk bezocht. Toch waarschuwt de Navo dat Nederland zichzelf niet kan verdedigen. En veel militairen lopen weg.

Wat geeft de wetgever om de wetten? 16.11.2023

Kamer had nog nooit zo weinig tijd voor wetten

Hoeveel aandacht konden Kamerleden de afgelopen kabinetsperiode opbrengen voor het controleren van wetten? Nog minder dan in voorgaande jaren, zo blijkt.

Bio voor de bühne 08.11.2023

Hoe Nederland biologische landbouw verwaarloosde

Biologische boeren uit Nederland krijgen als enige uit Europa geen speciale subsidie voor bio-landbouw. De afgelopen jaren ontvingen ze daardoor minder geld dan boeren uit de rest van Europa.

Ongeoorloofde lozingen 06.10.2023

Industrie in de knel door Europese waterregels

In de EU geldt al veertien jaar een verbod op verslechtering van de waterkwaliteit. Toch lozen grote Nederlandse bedrijven nog steeds vervuilende stoffen.

Meer demonstraties, meer repressie 22.03.2023

Demonstratierecht in de knel

De sfeer tussen demonstrant en autoriteiten verhardt. De politie arresteert en slaat vaker, burgemeesters leggen striktere regels op en demonstranten worden nauwlettend gevolgd.

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend