Tim Staal

Tim Staal is de Woo-specialist van Investico. Woo staat voor Wet open overheid, de opvolger van de Wob. In 2022 richtte hij Expertisecentrum SPOON op, de eerste onafhankelijke belangenorganisatie voor Woo-verzoekers. Daarnaast is Tim sinds 2017 onderzoeksjournalist bij Investico. Zijn publicaties over de schuldenindustrie en robotrechter e-Court werden genomineerd voor de Loep (2017, 2018), de Citi Prijs voor financiële journalistiek (2017) en de Persprijs Jacques van Veen (2019). Tim is als jurist gepromoveerd op de uitwerking van vage bepalingen in milieuverdragen.

Onderzoeken van Tim Staal

Industrie hoefde niet te investeren in energiezuinigheid 13.10.2022

Nederland weigerde energiebesparing: ‘een politieke keuze’

Het kabinet wil bedrijven gaan dwingen tot energiebesparing. Ook de industrie, die jarenlang was uitgezonderd. Een goed streven, zeggen energie-experts, maar het komt veel te laat.

'ik ben drie jaar van m'n leven verloren' 22.02.2022

De schade van commerciële schuldhulpverlener PLANgroep

Burgers in tientallen gemeenten zijn de afgelopen jaren dieper in de problemen gekomen door schuldhulporganisatie PLANgroep. Cliënten kampen met lange vertragingen en ernstig opgelopen schulden.

Milieu-overtreders zelden gestraft door falend toezicht 17.11.2021

Stinken zonder straf

Omgevingsdiensten, die erop toezien dat bedrijven zich houden aan milieuregels, verzaken in veel gevallen hun taak. Wethouders en provinciebestuurders ondermijnen de handhaving.

Bedenkingen bij online rechtspleging 26.05.2021

Liever tegenover een ‘echt mens’

Om de achterstanden in de rechtspraak in te lopen, is er sinds kort de ‘inloopkamer’: een landelijk team dat zaken online en in bulk verwerkt. Niet iedereen is blij met het initiatief.

De belastingsbetaler draait op voor de rekening 17.02.2021

Overheid draait op voor kosten grondsanering

Het principe ‘de vervuiler betaalt’ wordt door vrijwel niemand bestreden, maar de praktijk is anders. Overheden blijken vergevingsgezind richting verontreinigende bedrijven.

Banken weigerden steun 24.06.2020

Coronasteun voor kleine bedrijven blijkt wassen neus

De soepele kredieten die het midden- en kleinbedrijf na de lockdown werden beloofd, blijken in de praktijk een lege huls. Het kabinet wist dat de regeling niet zou werken.

Advocaten pushen de Kamer 07.04.2020

Corona helpt advocatenlobby faillissementswet door te drukken

De advocatenlobby maakt van de coronacrisis gebruik om de faillissementswet door te drukken. Dit is ‘een volgende Zuidas-branche’ die goed geld kan verdienen aan aantrekkelijke Nederlandse regels.

Zorginstellingen misbruiken nieuwe wet om hulp familieleden te weigeren 04.12.2019

Vijandige overname: onder bewind in de zorg

Sinds vijf jaar mogen behalve familieleden ook zorginstellingen bepalen wie het bewind voert over een hulpbehoevende. Zorginstellingen gaan daarbij soms uiterst bruut te werk.

Goedkoop onder water 27.02.2019

Nederlanders nemen vaker hypotheek bij schaduwbank

Eén op de vijf Nederlanders sluit zijn hypotheek af bij 'schaduwbanken' die aantrekkelijke rentes bieden, maar hypotheekadviseurs, toezichthouders en Consumentenbond waarschuwen voor de risico’s.

Privacyschending op de werkvloer 03.12.2018

Grote Nederlandse bedrijven bespioneren hun personeel

PostNL, Zeeman, Shell, Achmea – bedrijven en diensten gaan er in toenemende mate toe over om karakter, kwaliteiten en prestaties van hun werknemers digitaal te meten. Soms tot in het DNA.

‘Ik ben financieel gehandicapt gemaakt’ 02.05.2018

Kwart miljoen Nederlanders staat onder privaat bewind

Tienduizenden Nederlanders met schulden hebben de zeggenschap over hun geld noodgedwongen overgedragen aan private bewindvoerders. Maar die sector kleineert mensen en houdt ze afhankelijk.

Private rechtbank E-court is 'een zwart gat' 17.01.2018

Vonnis te koop

Ondernemers hebben een private schaduwrechtbank opgezet die handelt in strijd met het EU-consumentenrecht en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Incassobedrijven verpatsen illegaal persoonsgegevens 25.10.2017

U staat op een zwarte lijst

Incassobedrijven handelen ook in onze privacy. Heimelijk worden onze financiële data opgeslagen en vrijelijk vermarkt, waardoor Nederlanders met een schuldenverleden ernstig worden benadeeld.

Schuldopkoper Direct Pay: ‘Dit is het succes van ons bedrijf’ 16.10.2017

Eén bedrijf verantwoordelijk voor ruim 10 procent van alle schuldzaken bij kantonrechters

Schuldopkoper Direct Pay sleepte in het afgelopen jaar ruim 42.000 Nederlanders voor de rechter. Daarnaast verstuurt het bedrijf verwarrende brieven waardoor gedupeerden uit de rechtszaal wegblijven.

De incasso-industrie 14.09.2017

Rechters trekken streep in het zand tegen woekerindustrie

Bedrijven die kleine schulden opkopen misbruiken de kantonrechtbank om hun radeloze debiteuren te intimideren. Een Limburgse rechter weigert nog langer instrument te zijn in deze schrijnende praktijk.

Handel in schuld 05.07.2017

Leed vermarkt

Handel in schuld veroorzaakt grote schade in Nederland. Schuldkopers teren op de verzorgingsstaat terwijl ze weigeren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

Autoriteit Financiële Markten, waakhond zonder tanden 30.03.2016

Het toezichtsprookje

Sinds de financiële crisis moeten strenge regels en toezichthouders de burger beschermen tegen nieuwe rampen. Gebeurt dat ook? De AFM blijkt een ‘consumentenwaakhond’ die niet wil én niet mag bijten.

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend